Колко безработни се състезават за едно свободно работно място? Средно шестима безработни

...
Колко безработни се състезават за едно свободно работно място? Средно шестима безработни
Коментари Харесай

Колко безработни се състезават за едно свободно работно място


Колко безработни се състезават за едно свободно работно място? Средно шестима безработни се състезават за едно свободно работно място. Това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта за цялата страна към 30 ноември 2023 година.

Най-голяма е конкуренцията в област Търговище. Там 19 души се надпреварват за всяка вакантна позиция. Най-малка е в София-столица и областите Русе, Силистра, Варна, Кюстендил и Добрич – по четирима за 1 свободно място.

Равнището на безработицата за страната, съгласно последните данни на Агенцията по заетостта, е 5,5 на 100 или малко над 156 000 души. 31 000 от тях са дълготрайно безработни с регистрация в бюрата по труда над една година. Областите с най-вече хора в тази група са Благоевград, Враца, Монтана и Шумен – всички те с по над 2000 души.
В град София безработицата е най-ниска – 1,6 %, следвана от област Варна с 3,5 %. Най-висок е процентът във Видин – 15 и Монтана – малко под 13. Агенцията по заетостта следи и нивото на хората без прехранване под 29-годишна възраст. За цялата страна те са малко под 19 000 души, като с най-вече безработни младежи са град София и областите Благоевград и Пловдив.Още по тематиката:
 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР